Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2007

Injecting Room

Το injecting room είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι εξαρτημένοι μπορούν να κάνουν ενέσεις ηρωίνης υπό την επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού. Βρίσκεται στο Όσλο στην Νορβηγία.

Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να υποστηρίξει κάποιος μια τέτοια ενέργεια.Οι χρήστες κάνουν χρήση σε καθαρό χώρο και με αποστειρωμένες βελόνες.Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αναμετάδοσης επικίνδυνων ιών όπως HIV και ηπατίτιδα. Σαφώς και οι χρήστες δε βιώνουν την εξαθλίωση που θα βίωναν αν έκαναν χρήση σε κάποιον δημόσιο χώρο.Επίσης, ο χώρος αυτός τους κρατάει μακριά από τα επικριτικά βλέμματα. Ναρκομανής δε σημαίνει και αλήτης και ο χώρος αυτός αυτό βγάζει προς τα έξω.

Όμως, πιστεύω πως ένα τέτοιο εγχείρημα είναι λάθος.Το γεγονός οτί μειώνεται ο κίνδυνος να πάθει ο χρήστης Aids δε σημαίνει οτί δεν κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Αν αυτοί οι κοινωνικοί φορείς που επικροτούν τη δημιουργία αυτών των χώρων θέλουν να βοηθήσουν, νομίζω οτί έχουν διαλέξει το λαθος δρόμο.Γιατί εδώ δε μιλάμε για χόρτο που πίνει και η κουτσή Μαρία αλλά για ηρωίνη. Να βοηθήσουν τους χρήστες να ξεκόψουν,όχι απλά να το κάνουν καθαρά. Γιατί στην ουσία όλο αυτό το εκπαιδεύμενο νοσηλευτικό προσωπικό γίνεται συνένοχος στο θάνατο και ας προσφέρουν στους χρήστες καλύτερες συνθήκες ζωής. Το ερώτημα μου είναι λοιπόν, αυτοί οι χώροι βοήθουν στο να "σωθεί" ο χρήστης ή στο να πεθάνει με αξιοπρέπεια? Γιατί αν ο στόχος τους είναι ο δεύτερος γουέλ ντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: